Zavarovanje za dijake
Z zdravstvenim zavarovanjem je v naši državi velik križ – zdravstvena blagajna je vedno prazna, zavarovalnice mastno služijo z zavarovalnimi premijami za dodatno zdravstveno zavarovanje, bolnišnice so v izgubi, ministri za zdravje pa se menjujejo kot po tekočem traku in se med svojim mandatom izogibajo tako vprašanju prenove zdravstvenega zavarovanja kot vprašanju korupcije v zdravstvu.Ampak pustimo ministre – posvetili se bomo osnovnemu in dodatnemu zdravstvenemu zavarovanju za mlade.


Zavarovanje za dijake in študente je v času njihovega šolanja oziroma statusa študenta oziroma dijaka brezplačno. Mladoletni otroci ter šolajoči se otroci so namreč zavarovani po enem od svojih staršev, kar pomeni, da je za njih zdravstvo brezplačno in jim niti obveznega niti dodatnega zdravstvenega zavarovanja ni potrebno plačevati. Se pa zavarovanje za dijake in študente takoj spremeni, če statusa uradno nimamo – kadar nimamo rednega vpisa, temveč delamo na primer večerno šolo, nikogar ne zanima, da gre dejansko za mlado osebo, ki je finančno še vedno odvisna od staršev, vendar se šola na nekoliko drugačen način, ker ji redno šolanje ni uspelo. To pomeni, da je potrebno poskrbeti tako za redno kot za dodatno zdravstveno zavarovanje.

Najbolje je, da se o zavarovanju pozanimamo že takrat, ko postane jasno, da redno šolanje ne bo mogoče. Tako pridobimo vse informacije v naprej ter si zagotovimo, da pri zavarovanju ne bo prišlo do prekinitve, ki bi lahko povzročila, da bo treba obisk pri zdravniku plačati. Pozanimati se je potrebno o tem, kakšne so možnosti, da smo zdravstveno zavarovani kot občan (torej obvezno zdravstveno zavarovanje plačuje občina), dodatno zdravstveno zavarovanje pa bomo seveda morali plačati sami – če si to le lahko privoščimo.

Kakšno je tveganje, če dodatnega zdravstvenega zavarovanja nimamo? Veliko stroškov zdravstvenih storitev pokrije obvezno zavarovanje, nekatere med njimi tudi v celoti (na primer preglede nosečnice). Žal pa to ne velja za tiste storitve, ki so najbolj običajne – torej obiske pri zdravniku ob raznih akutnih obolenjih. Pri teh je potrebno takrat, kadar dodatnega zavarovanja nimamo, plačati kakšna dva ali tri evre dodatka. Težava je seveda večja takrat, kadar gre za poškodbe, kronične bolezni, napotitve k specialistom … Zavarovanja za dijake, ki na papirju kljub starosti dejansko niso dijaki, so torej precej pomembna, kajti zdravljenje lahko samoplačnike stane precej veliko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation