Strokovno dokazano: sreče si ni mogoče kupiti z denarjem. Alex Michalos, ugledni mednarodni strokovnjak za srečo, smeh in vse, kar je za to potrebno, trdi, da so študije druga za drugo pokazale, kar pravzaprav že vemo: da so nežnosti tiste, ki kaj veljajo, ne pa denar. Profesor na kanadski univerzi Severna Britanska Kolumbija je med gostovanjem na mednarodni univerzi v Avstraliji pribil, da so odnosi z drugimi petkrat pomembnejši za človekovo srečo kakor denar.

V govoru na svetovnem sociološkem kongresu v Brisbanu je dejal, da je partner prinašalec sreče. »Sliši se romantično in abotno, a je res.« Robert Cummins, profesor psihologije na univerzi Deakin, je prav tako poudaril pomen medsebojnih odnosov. Nedavna raziskava v Avstraliji je pokazala, da ljudje s partnerjem in nizkimi dohodki živijo skoraj enako dobro kakor tisti brez partnerja, a s šestkrat več denarja.

To priča, kako pomembno je imeti človeka, s katerim lahko delimo življenje, je sklenil Cummins in dodal še nekaj presenetljivega: človek je v glavnem zadovoljen z življenjem, tako kot ima običajno normalno telesno temperaturo ali krvni tlak. Za to skrbi nekakšen notranji sistem, ki zagotavlja, da se dobro počutimo v svoji koži. Normalno zadovoljstvo pomeni 70 do 80 odstotkov dobro, manj kot 70-odstotno zadovoljstvo pa že opozarja, da nam grozi depresija, enako kot nekaj desetink stopinje napoveduje vročino.

Temnopolte Američanke se vse pogosteje odločajo za zakonsko zvezo z belci, piše L’Express. Število mešanih zakonov se je od leta 1980, ko jih je bilo 27 tisoč na leto, do 2001 skoraj potrojilo – lani so si črnci in belci obljubili zakonsko zvestobo kar v 80 tisoč primerih. Podatki, ki jih je zbral ameriški statistični urad, so postali žgoča tema pogovorov v afroameriški skupnosti, o tem razpravljajo časnikarji in debatirajo v spletnih klepetalnicah, vse pa zanima predvsem odgovor na eno samo vprašanje: zakaj si temnopolte Američanke raje izbirajo partnerje med belci? Resnici na ljubo je treba pojasniti, da je Afroameričank preprosto več kot moških, zato je povsem razumljivo, da se jih nekaj poroči tudi z belci. Ženske iz črnske skupnosti so pogosto bolj izobražene, univerzitetna diploma jim omogoča stike z moškimi na višjih položajih v podjetjih, ki so večinoma belci.

Nekateri, predvsem temnopolte ženske same, kot krivce navajajo kar moške člane črnske skupnosti, ki ne premorejo dovolj čuta za odgovornost, velikanski odstotek tistih v letih, primernih za ženitev, pa je na prestajanju zaporne kazni.  »Temnopolte Američanke, ki se odločajo za svetlopolte življenjske sopotnike, s tem sporočajo vrstnikom, naj vendarle kaj ukrenejo, če si želijo, da bodo pri izbiranju snubcev upoštevale tudi njih,« meni dr. Tyrone Carter z oddelka za psihologijo univerze v Millwaukeeju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation